Transmission does not shift from Parking after ignition - AcuraZine Community
AcuraZine Acura Forums Home Acura CL Forums Acura ILX Forums Acura MDX Forums Acura NSX Forums Acura RDX ForumsAcura RL ForumsAcura RSX ForumsAcura TL ForumsAcura TSX ForumsAcuraZine ZDX DiscussionAcuraZine Regional DiscussionAcuraZine Off Topic Discussion

Go Back   AcuraZine Community > AcuraZine TL Community > First Generation TL (1996-1998) > Problems & Fixes
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Albums FAQ Members Calendar Search Today's Posts Mark All Read ExperienceUsed CarsVendorsGarage
Search
Welcome to AcuraZine Community

Notices

Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-12-2008, 11:43 PM   #1
maheshbutala
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Transmission does not shift from Parking after ignition

Acura 96, 2.5 TL 135K miles. Auto Transmission.
Some times I am experiencing this strange problem. When I start my Car, Auto transmission doesnot shoft from Parking to Drive. Some time it shift very immediately. But some time I have wait little longer. But today it took almost 20 minutes to shift it from PArking after I tried on-off many time, but after that it worked as normal.
One more issue is, few of the time i feel it is little hard to shift transmission from parking as well. otherwise is it is very smooth. Any clue...!
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Acurazine!
maheshbutala is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2008, 4:44 PM   #2
KrayzieDxC
Khmer Pride
1997 Acura TL
 
KrayzieDxC's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2005
Location: CT
Age: 29
Posts: 1,829
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Points: 11,468, Level: 70
Points: 11,468, Level: 70 Points: 11,468, Level: 70 Points: 11,468, Level: 70
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
i dont really understand what you saying. is it when your driving or idleing ?

start ignition and then you cant shift to drive?
__________________
97' ACURA 3.2TL
KrayzieDxC is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2008, 10:08 PM   #3
maheshbutala
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
When I start my Ingination - Engine starts - Break Press, transmission does not come into Drive from Parking.
Sometime it comes immediatly after engine starts(and break press). But some time it takes too log to come out of Parking. If I press the "Release - a small socket" just next to Transmission, it does release from parking and can atek it to Drive/or any gear position.
maheshbutala is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2008, 11:42 PM   #4
KrayzieDxC
Khmer Pride
1997 Acura TL
 
KrayzieDxC's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2005
Location: CT
Age: 29
Posts: 1,829
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Points: 11,468, Level: 70
Points: 11,468, Level: 70 Points: 11,468, Level: 70 Points: 11,468, Level: 70
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
alright that your break switch.. do you hear a click when pressing your breaks, if you dont hear it , den your need to replace your breakswitch

also check your horn fuse, check if thats broken, that can cause your shift gears to not switch,
__________________
97' ACURA 3.2TL
KrayzieDxC is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2008, 2:26 AM   #5
2.5Inspired
Banned
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Age: 30
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by maheshbutala View Post
When I start my Ingination - Engine starts - Break Press, transmission does not come into Drive from Parking.
Sometime it comes immediatly after engine starts(and break press). But some time it takes too log to come out of Parking. If I press the "Release - a small socket" just next to Transmission, it does release from parking and can atek it to Drive/or any gear position.
I have this problem from time to time, I always thought it was a lock for the transmission... =T ...considering when I insert my key into the hole after driving, i'll have to reinsert before driving. This problem stopped after I stopped messing around with the "release slot". But once in a blue moon, when it does, I simply unlock, hold it to the far right, but not in N or D, just not in P either... then start my engine. Instead of trying over and over for 20 minutes.
2.5Inspired is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2008, 12:06 PM   #6
monkeybutt
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2003
Location: Ca
Posts: 337
Thanks: 1
Thanked 3 Times in 3 Posts
Points: 7,107, Level: 55
Points: 7,107, Level: 55 Points: 7,107, Level: 55 Points: 7,107, Level: 55
Activity: 0.5%
Activity: 0.5% Activity: 0.5% Activity: 0.5%
I had this problem come up recently. There is a transmission lock solenoid which releases when you push on the brakes. If you just follow the lever up from the pedal you will see it. There a 12mm? nut on one side of a bracket that you adjust to make sure the lever doesn't touch the solenoid when you press the brake pedal. That's it. Should take 10 minutes most of which is squirming into the right position and finding the solenoid w/ flashlight. Goodluck.
monkeybutt is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2008, 1:33 PM   #7
maheshbutala
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Yap, that was a solenoid (switch) problem. I tried open it once. But after that it get fixed. May be alignment issue. I observe that if gear get stuck in parking, then just push-back break padel couple of time and it will release the transmission most of the time. Thanks for all the info.
maheshbutala is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2008, 2:33 PM   #8
andrew070489
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: elkins park, pa
Age: 24
Posts: 1,032
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
^^good job finding the problem.. now just work on the english and your golden
__________________
1997 TL 2.5 - a work in progress
andrew070489 is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2008, 3:11 PM   #9
01tl4tl
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Age: 54
Posts: 30,547
Thanks: 312
Thanked 677 Times in 635 Posts
Points: 39,387, Level: 100
Points: 39,387, Level: 100 Points: 39,387, Level: 100 Points: 39,387, Level: 100
Activity: 2.3%
Activity: 2.3% Activity: 2.3% Activity: 2.3%
when the brake interlock is working-meaning it wont shift out of park and you have to use the override-by putting the car key into the slot next to the shifter -and push DOWN then shift to N,
it is to keep you from driving with no brake lights! if the systems think there are no brake lights for any reason, it will keep you from driving off~

check the brake lights first- are all of them working? each bulb and the 3rd brakelight yes?
Ok, now look at the switch behind the brake pedal- they wear out after years of use
May be adjusted or cleaned but better to replace and then its fixed!

Winter is a bad time to have staring problems~
Cheap part- easy to fix, happens to the newer TLs a lot too

Do NOT keep cranking the engine = it will shorten the life of the starter and battery
01tl4tl is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 6:12 PM   #10
maheshbutala
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
andrew070489 - Thanks for suggestion. But I could not get what you are trying to say for following
-Custom Oil Catch
-Custom CAI
-%35 tints all around
Please explain.

01tl4tl - That was good info. Thanks for it. I did check, but 3rd Breaklight is gone. I am planning to change Solenoid-Break sw.
Thanks.
maheshbutala is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2009, 10:11 PM   #11
gokartmozart
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2004
Posts: 94
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 4,842, Level: 44
Points: 4,842, Level: 44 Points: 4,842, Level: 44 Points: 4,842, Level: 44
Activity: 6.7%
Activity: 6.7% Activity: 6.7% Activity: 6.7%
I had te same problem. It is most likely either the brake switch or one of you tailights is burned out or there is a loose connection to the lights.
gokartmozart is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2009, 10:09 AM   #12
andrew070489
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: elkins park, pa
Age: 24
Posts: 1,032
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
^^ thats my signature.. those are the mods i have so far
__________________
1997 TL 2.5 - a work in progress
andrew070489 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2009, 8:49 AM   #13
TexasHonda
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2005
Age: 67
Posts: 2,264
Thanks: 0
Thanked 39 Times in 38 Posts
Points: 12,412, Level: 72
Points: 12,412, Level: 72 Points: 12,412, Level: 72 Points: 12,412, Level: 72
Activity: 3.0%
Activity: 3.0% Activity: 3.0% Activity: 3.0%
Your brake light switch may be intermittently sticking in the open position. Mine did the same. You will see the switch is difficult to access. Because of this I tried spraying generously w/ a light lubricant (WD40) to loosen the mechanism. This worked permanently and problem has not returned.

good luck
__________________
2006 Acura TSX
1994 Honda Accord
2005 Toyota Matrix
2003 Acura MDX
I don't drive em, just fix em.
TexasHonda is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 5:31 PM   #14
flippiff
New Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
has any of these solution's help anyone? i am having a similar problem
flippiff is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2009, 7:12 AM   #15
andrew070489
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: elkins park, pa
Age: 24
Posts: 1,032
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
texas honda - wheres this switch i should spray? this has been really bad for a month or two to the point i start in neutral and dont even put it in park. thank god they put that keyhole to release it.
__________________
1997 TL 2.5 - a work in progress
andrew070489 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2009, 7:12 AM
AcuraZine
Acura Integra




Paid Advertisement


 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
1997, 2005, acura, brake, cl, drive, fix, light, lock, park, shift, tl, transmission, unable, wont, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 1:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Acurazine.com content, comments, or advertising. Acurazine.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Acurazine.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Passwords Backup