Hesitation/stuttering while excelerating - AcuraZine Community
AcuraZine Acura Forums Home Acura CL Forums Acura ILX Forums Acura MDX Forums Acura NSX Forums Acura RDX ForumsAcura RL ForumsAcura RSX ForumsAcura TL ForumsAcura TSX ForumsAcuraZine ZDX DiscussionAcuraZine Regional DiscussionAcuraZine Off Topic Discussion

Go Back   AcuraZine Community > AcuraZine TL Community > Third Generation TL (2004-2008) > Problems & Fixes
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Albums FAQ Members Calendar Search Today's Posts Mark All Read ExperienceUsed CarsVendorsGarage
Search
Welcome to AcuraZine Community

Notices

Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-02-2010, 7:56 AM   #1
cjj2d
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2010
Location: Murfreesboro, TN
Age: 33
Posts: 285
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 4,110, Level: 40
Points: 4,110, Level: 40 Points: 4,110, Level: 40 Points: 4,110, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Hesitation/stuttering while excelerating

I have a 06 TL, and as I am slowly accelerating say from 40-55 or so it feels like there is some hesitation/stuttering. if I accelerate faster it is not there.

any ideas?

thanks in advance, still somewhat new to this forum and have already found it VERY useful! Starting my 3 x 3 ATF change soon.
This ad is not displayed to registered or logged-in members.
Register your free account today and become a member on Acurazine!
cjj2d is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2010, 8:09 AM   #2
NAiL05
Registered Member
Garage is empty, add now
 
NAiL05's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Location: Texas
Posts: 1,677
Thanks: 8
Thanked 29 Times in 23 Posts
Points: 7,000, Level: 55
Points: 7,000, Level: 55 Points: 7,000, Level: 55 Points: 7,000, Level: 55
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Whats the mileage? Does the stuttering only occur at that RPM or does it doing at idle also? If it is could be your plugs.
__________________
04 NBP TL Aspec 6mt
Comptech Catback, RV-6 V3 J pipe, CT Short shifter, Injen CAI, Racing Brake 2 piece front rotor, Racing Brake ET500 Pads, 17x9.5 +18 Enkei RPF1.
NAiL05 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2010, 8:25 AM   #3
cjj2d
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2010
Location: Murfreesboro, TN
Age: 33
Posts: 285
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Points: 4,110, Level: 40
Points: 4,110, Level: 40 Points: 4,110, Level: 40 Points: 4,110, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
mileage is about 62k

only does it at that rpm/mph

is a plug/wire change a pain in the ass on these cars?
cjj2d is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2010, 10:09 PM   #4
NAiL05
Registered Member
Garage is empty, add now
 
NAiL05's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Location: Texas
Posts: 1,677
Thanks: 8
Thanked 29 Times in 23 Posts
Points: 7,000, Level: 55
Points: 7,000, Level: 55 Points: 7,000, Level: 55 Points: 7,000, Level: 55
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Auto trans?
__________________
04 NBP TL Aspec 6mt
Comptech Catback, RV-6 V3 J pipe, CT Short shifter, Injen CAI, Racing Brake 2 piece front rotor, Racing Brake ET500 Pads, 17x9.5 +18 Enkei RPF1.
NAiL05 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2010, 10:50 PM   #5
cjj2d
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2010
Location: Murfreesboro, TN
Age: 33
Posts: 285
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Threadstarter
Points: 4,110, Level: 40
Points: 4,110, Level: 40 Points: 4,110, Level: 40 Points: 4,110, Level: 40
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
yes, auto trans.

I am getting all the necassary stuff to do some maintenance on my car soon. I have a week off coming up so what a better time than to spend it getting things running right and clean.

On the list:
3 x 3 ATF change
3rd and 4th gear pressure switch change
Plugs changed
Cabin and Engine air filters changed

and if all goes well will add a Lip spoiler and hopefully aspec kit!

and I am sure I will find some more to add to the list.
cjj2d is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2010, 11:43 PM   #6
sixsixfour
Godzilla Evolution
2010 Nissan GT-R
My Garage
 
sixsixfour's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2006
Location: CA
Age: 34
Posts: 2,582
Thanks: 70
Thanked 133 Times in 62 Posts
Points: 15,321, Level: 79
Points: 15,321, Level: 79 Points: 15,321, Level: 79 Points: 15,321, Level: 79
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
do the "ECU reset" in this thread and see if it helps.

http://tl.acurazine.com/forums/showt...ight=ECU+Reset
__________________
'10 Nissan GT-R Super Silver - weekend toy
'13 Evolution MR Mercury Gray - weekend/project
'12 Lancer Sportback Apex Silver - daily driver
'06 TL Navi WDP - sold
sixsixfour is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2010, 6:13 AM   #7
myblack04tl
Registered Member
Garage is empty, add now
 
myblack04tl's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2010
Location: Maryland
Age: 47
Posts: 146
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Points: 3,683, Level: 38
Points: 3,683, Level: 38 Points: 3,683, Level: 38 Points: 3,683, Level: 38
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by cjj2d View Post
I have a 06 TL, and as I am slowly accelerating say from 40-55 or so it feels like there is some hesitation/stuttering. if I accelerate faster it is not there.

any ideas?
At around 50mph your car's torque converter locks so with light throttle it could feel hesitant and chuggy. If you gas it some more it unlocks the converter and will feel more responsive.
Maybe that's what your feeling.
__________________
Bill
2004 TL
1987 Buick Turbo T
myblack04tl is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2010, 11:47 AM   #8
01tl4tl
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Age: 54
Posts: 30,547
Thanks: 312
Thanked 677 Times in 635 Posts
Points: 39,387, Level: 100
Points: 39,387, Level: 100 Points: 39,387, Level: 100 Points: 39,387, Level: 100
Activity: 2.3%
Activity: 2.3% Activity: 2.3% Activity: 2.3%
run a can of seafoam in just under half a tank of gas- to clean the injectors and other parts along the way..dirty injectors will cause many problems

then replace the plugs NGK Iridium is the only thing to use,,stock is actually best in this case!..get them at parts stores for ~8 bucks per
01tl4tl is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2010, 2:00 AM   #9
KidChenz89
05 SSM
2005 Acura TL
 
KidChenz89's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2009
Location: NY / CT
Age: 24
Posts: 320
Thanks: 2
Thanked 14 Times in 12 Posts
Points: 5,600, Level: 48
Points: 5,600, Level: 48 Points: 5,600, Level: 48 Points: 5,600, Level: 48
Activity: 1.7%
Activity: 1.7% Activity: 1.7% Activity: 1.7%
im guessing its normal...
__________________
05 SSM TL - P2R TBS l AEM V2 CAI l 3k Hid accord fogs l CF vinyl hood and trunk l ATLP Base l RV6 v3 Jpipe l RV6 HFPC l RL calipers Ebc Yellow Stuff l Interior LED l Type - S Tail l Smoked sidemarkers l A-spec lip kit l Tsw Nurb 19x8.5 l Eibach Pro Coils l Progress SB l 20% Tint l

11 PMM MDX
KidChenz89 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 12:58 PM   #10
vk99x
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
im having this exact issue on a 2005 acura TL w/ 69k miles, auto

when im accelerating from 0-50 it starts to chug and stutter around 45mph..it stutters and jerks, but usually only does it in the morning when it's cold and never over 50mph

this is the only post i've seen when i've googled.

possible plugs? any more suggestions? thx in advance
vk99x is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 6:51 PM   #11
01tl4tl
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Age: 54
Posts: 30,547
Thanks: 312
Thanked 677 Times in 635 Posts
Points: 39,387, Level: 100
Points: 39,387, Level: 100 Points: 39,387, Level: 100 Points: 39,387, Level: 100
Activity: 2.3%
Activity: 2.3% Activity: 2.3% Activity: 2.3%
shouldnt need them yet but many do replace at 60-70kmiles and find improvement
You can remove 1 front plug and inspect- there are charts online if you dont know wear and color patterns
use only NGK Iridium

I would run seafoam or redline thru half tank of gas- max does =cleaning strength.
either will do a good job on getting any crud out of the system and may cure the problem


hows the air filter?
__________________
at the end of your life,,it was all just stuff, so enjoy great toys!!

you can screw around asking buddies,
or you can believe acurazine- where info is based on thousands of users reports!
01tl4tl is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 6:53 PM   #12
01tl4tl
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Age: 54
Posts: 30,547
Thanks: 312
Thanked 677 Times in 635 Posts
Points: 39,387, Level: 100
Points: 39,387, Level: 100 Points: 39,387, Level: 100 Points: 39,387, Level: 100
Activity: 2.3%
Activity: 2.3% Activity: 2.3% Activity: 2.3%
do you run only 91 or higher octane from a tier 1 quality station?
87 will mess your car up,,especially on hills!
01tl4tl is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 1:52 PM   #13
I hate cars
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2006
Location: Bakersfield
Posts: 19,487
Thanks: 119
Thanked 1,477 Times in 1,061 Posts
Points: 35,398, Level: 100
Points: 35,398, Level: 100 Points: 35,398, Level: 100 Points: 35,398, Level: 100
Activity: 23.1%
Activity: 23.1% Activity: 23.1% Activity: 23.1%
Quote:
Originally Posted by cjj2d View Post
I have a 06 TL, and as I am slowly accelerating say from 40-55 or so it feels like there is some hesitation/stuttering. if I accelerate faster it is not there.

any ideas?

thanks in advance, still somewhat new to this forum and have already found it VERY useful! Starting my 3 x 3 ATF change soon.

If could be many things. Let's see what happens after you do the ATF (Redline racing hopefully) and switches. There's a good chance it may go away.
__________________
'06 TLDynaudio 182/430/110 2x AE IB15s 2x JL HD600/4, HD750/1, PS8..255/40 NT05s..H&R FSB..Progress RSB..A-spec+Konis..Stoptech 13" BBK..Redline 5w-30..Redline HT ATF PSF '84 GN602rwhp 620lbs torque 3,000lbs. Update: Indy here I come..Awaiting the heart transplant..4.5L 1,500+hp in 2015.
I hate cars is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 3:00 PM   #14
ezland00
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2007
Age: 29
Posts: 334
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 6,558, Level: 53
Points: 6,558, Level: 53 Points: 6,558, Level: 53 Points: 6,558, Level: 53
Activity: 0.4%
Activity: 0.4% Activity: 0.4% Activity: 0.4%
I think Honda needs to improve on their tranny. In my family, we have the Honda mini van, 03 tl, and 04 TL. All of them have shuddering issue. 04 tl have tranny replaced; 30k later shedder came back.
__________________
2004 SSM TL | Aspec Body Kit | 20" Legend Type II | FK452 235/30/20 | Tein 1.5" Drop | Ingalls Rear Camber Kit | Fujita F5 CAI | Racing pedels | Blackout Headlights w/Switchback | 1watt Dome LEDS | LED Reverse lights | White CCFL License | Poineer Avic 700BT | Focal 165k2P | Focal 165KF | JL 12w7 Ported | JL 1000.1 | JL 450.4 | Optima Red Top| CarPC |
ezland00 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 5:44 PM   #15
I hate cars
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2006
Location: Bakersfield
Posts: 19,487
Thanks: 119
Thanked 1,477 Times in 1,061 Posts
Points: 35,398, Level: 100
Points: 35,398, Level: 100 Points: 35,398, Level: 100 Points: 35,398, Level: 100
Activity: 23.1%
Activity: 23.1% Activity: 23.1% Activity: 23.1%
Quote:
Originally Posted by ezland00 View Post
I think Honda needs to improve on their tranny. In my family, we have the Honda mini van, 03 tl, and 04 TL. All of them have shuddering issue. 04 tl have tranny replaced; 30k later shedder came back.
We know why they fail now. It's up to everyone to do the fluid change with the correct fluid (not Z1) and replace the pressure switches as PM. If only Honda would step up but instead they deny a problem exists.
__________________
'06 TLDynaudio 182/430/110 2x AE IB15s 2x JL HD600/4, HD750/1, PS8..255/40 NT05s..H&R FSB..Progress RSB..A-spec+Konis..Stoptech 13" BBK..Redline 5w-30..Redline HT ATF PSF '84 GN602rwhp 620lbs torque 3,000lbs. Update: Indy here I come..Awaiting the heart transplant..4.5L 1,500+hp in 2015.
I hate cars is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 10:34 PM   #16
BlownJ32T
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Location: Orlando
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Points: 2,557, Level: 30
Points: 2,557, Level: 30 Points: 2,557, Level: 30 Points: 2,557, Level: 30
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Im also having the same problem from 3rd to 4th gear and i can feel it bogging at times when im driving slow. Looking to change out my plugs, Tranny ATF (amsoil ATF universal), filter, oil pressure sensor. Any other recommendations for my tune up? Thanks
BlownJ32T is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 10:52 PM   #17
I hate cars
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2006
Location: Bakersfield
Posts: 19,487
Thanks: 119
Thanked 1,477 Times in 1,061 Posts
Points: 35,398, Level: 100
Points: 35,398, Level: 100 Points: 35,398, Level: 100 Points: 35,398, Level: 100
Activity: 23.1%
Activity: 23.1% Activity: 23.1% Activity: 23.1%
Quote:
Originally Posted by BlownJ32T View Post
Im also having the same problem from 3rd to 4th gear and i can feel it bogging at times when im driving slow. Looking to change out my plugs, Tranny ATF (amsoil ATF universal), filter, oil pressure sensor. Any other recommendations for my tune up? Thanks
I'm not trying to be a jerk because I know you're new but do a search. I post the exact same stuff daily on what to use to make the trans last.

Redline "racing" ATF.
Redline 5w-30 engine oil.
RP filter.
3rd and 4th gear pressure swtiches.

The racing atf and pressure switches will more than double the trans life. ATF should be done ASAP. Switches should be done every 50,000 or every 3-4 years.

Redline racing fluid can be substitued with Amsoil or Royal Purple racing "type F" non friction modified fluids. You can use their standard ATF but the non FM fluids will significantly reduce clutch wear and make the shifts much more positive.

Look for threads titled "very interesting conversation with my trans builder" and "racing atf" with the explanations of why.
__________________
'06 TLDynaudio 182/430/110 2x AE IB15s 2x JL HD600/4, HD750/1, PS8..255/40 NT05s..H&R FSB..Progress RSB..A-spec+Konis..Stoptech 13" BBK..Redline 5w-30..Redline HT ATF PSF '84 GN602rwhp 620lbs torque 3,000lbs. Update: Indy here I come..Awaiting the heart transplant..4.5L 1,500+hp in 2015.
I hate cars is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 11:06 PM   #18
justnspace
2006 Acura TL
 
justnspace's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Age: 27
Posts: 45,006
Thanks: 9,525
Thanked 7,090 Times in 5,106 Posts
Points: 35,096, Level: 100
Points: 35,096, Level: 100 Points: 35,096, Level: 100 Points: 35,096, Level: 100
Activity: 100.0%
Activity: 100.0% Activity: 100.0% Activity: 100.0%
^time to invest some of your time to make reference points, book marks, and quotes.

Sure, you'll be less personal and more like a robot but it'll save you some time and people can read and figure things out without you coming off as a jerk.

I know I get frustrated from posting the same things over and over again.
justnspace is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 4:17 PM   #19
simonhong
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 2,999, Level: 33
Points: 2,999, Level: 33 Points: 2,999, Level: 33 Points: 2,999, Level: 33
Activity: 0.5%
Activity: 0.5% Activity: 0.5% Activity: 0.5%
I'm having the same issue

I recently replace Automatic Transmission Fluid and also replace 3rd and 4th pressure switch.

shudder happens when i'm going at 30-40 MPH gear between 3rd and 4th maybe 2nd

I'm planning to replace Transmission mount and change filter and see if that helps to solve the problem

I have 2004 Acura TL AT with 169k miles on it

I thought that replacement of front and side mount would solve the problem but it didn't.
simonhong is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 12:19 PM   #20
neemacat
New Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2010
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i'm new to this site but....prior to doing all the extensive tranny work etc...check your motor mounts. had same problem and replaced 2 mounts, problem solved! i own 2004 tl 83,000 miles. hope this helps a little!
neemacat is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 9:26 PM   #21
Splke
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2010
Location: Bronx, NY
Age: 34
Posts: 80
Thanks: 8
Thanked 13 Times in 11 Posts
Points: 3,024, Level: 33
Points: 3,024, Level: 33 Points: 3,024, Level: 33 Points: 3,024, Level: 33
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
I had the exact issue but I have an 05 6 speed. I replaced the IAC SENSOR (part # ACU 37880-PDA-E01) and problem solved. I never had a cell just a hunch because the car acted differently depending on the temp.
Splke is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 10:45 PM   #22
I hate cars
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2006
Location: Bakersfield
Posts: 19,487
Thanks: 119
Thanked 1,477 Times in 1,061 Posts
Points: 35,398, Level: 100
Points: 35,398, Level: 100 Points: 35,398, Level: 100 Points: 35,398, Level: 100
Activity: 23.1%
Activity: 23.1% Activity: 23.1% Activity: 23.1%
Quote:
Originally Posted by Splke View Post
I had the exact issue but I have an 05 6 speed. I replaced the IAC SENSOR (part # ACU 37880-PDA-E01) and problem solved. I never had a cell just a hunch because the car acted differently depending on the temp.
Did you mean the IAT sensor?
__________________
'06 TLDynaudio 182/430/110 2x AE IB15s 2x JL HD600/4, HD750/1, PS8..255/40 NT05s..H&R FSB..Progress RSB..A-spec+Konis..Stoptech 13" BBK..Redline 5w-30..Redline HT ATF PSF '84 GN602rwhp 620lbs torque 3,000lbs. Update: Indy here I come..Awaiting the heart transplant..4.5L 1,500+hp in 2015.
I hate cars is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2010, 12:20 AM   #23
Splke
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2010
Location: Bronx, NY
Age: 34
Posts: 80
Thanks: 8
Thanked 13 Times in 11 Posts
Points: 3,024, Level: 33
Points: 3,024, Level: 33 Points: 3,024, Level: 33 Points: 3,024, Level: 33
Activity: 0.3%
Activity: 0.3% Activity: 0.3% Activity: 0.3%
Quote:
Originally Posted by I hate cars View Post
Did you mean the IAT sensor?

Yeah thats it, thanks. Insomnia is kicking my ass dude.
Splke is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2010, 8:12 PM   #24
vk99x
Registered Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
So far I'm still experiencing the surging/chugging sensation between 40-50mph.

I dont have check engine light on and I experience it with all types of gas. It's happening lately whether it's cold or not.

Here are three recommendations people have made:

1) TPS Throttle Position Sensor (http://tl.acurazine.com/forums/showt...79#post2114345)
2) Tranny fluid needs changing (not sure if i've ever had that done..)
3) Motor mount (from this thread)
4) Possible clogged fuel filter, plugs, o2 sensor, etc...


Any idea where I should start, the chugging is getting worse it seems and others in the car are noticing it not just me.
vk99x is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2011, 12:58 PM   #25
vucat80
Registered Member
2008 Acura TL
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Age: 55
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 3,376, Level: 36
Points: 3,376, Level: 36 Points: 3,376, Level: 36 Points: 3,376, Level: 36
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I have 2008 TL (auto trans) with 39K. I feel shuddering first thing in the morning; going only about 25-30 MPH. I have had no service excpet oil chnages so far. Thoughts?
vucat80 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2011, 9:17 PM   #26
ackrite_tl05
Registered Member
2008 Acura TL
My Garage
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 2,598, Level: 30
Points: 2,598, Level: 30 Points: 2,598, Level: 30 Points: 2,598, Level: 30
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by vucat80 View Post
I have 2008 TL (auto trans) with 39K. I feel shuddering first thing in the morning; going only about 25-30 MPH. I have had no service excpet oil chnages so far. Thoughts?
did you buy from an acura dealer? if so use that warranty and find out.
ackrite_tl05 is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 8:18 AM   #27
vucat80
Registered Member
2008 Acura TL
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Age: 55
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 3,376, Level: 36
Points: 3,376, Level: 36 Points: 3,376, Level: 36 Points: 3,376, Level: 36
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
will do; was looking for general guidance about similar issues in the AM & speed.

THX ;>)
vucat80 is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 6:12 PM   #28
JTS97Z28
Registered Member
Garage is empty, add now
 
JTS97Z28's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2007
Location: Plainfield, IL
Age: 33
Posts: 3,507
Thanks: 81
Thanked 648 Times in 463 Posts
Points: 14,763, Level: 78
Points: 14,763, Level: 78 Points: 14,763, Level: 78 Points: 14,763, Level: 78
Activity: 20.8%
Activity: 20.8% Activity: 20.8% Activity: 20.8%
Its pretty amazing how many different things can cause our TL's to have a shuttering/hesitation/surging type feeling. Some people replace the APP sensor, some replace the IAT sensor etc etc. Not mine, I have tried so many things and no luck so far. The surging im getting in the low to mid rpm's on my 08 Type S 6mt seems like its gotta be computer, fuel injector, fuel pump related. I just dont see what else it can be since I have done almost everything I can think of. It is for sure more noticeable when its hot out though, but still does it all the time regardless of temp.

James
JTS97Z28 is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 10:24 PM   #29
BukvaMan
Registered Member
Garage is empty, add now
 
BukvaMan's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2004
Location: North Bergen, NJ
Age: 31
Posts: 1,645
Thanks: 19
Thanked 49 Times in 35 Posts
Points: 16,306, Level: 81
Points: 16,306, Level: 81 Points: 16,306, Level: 81 Points: 16,306, Level: 81
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
maybe clogged cats or oxygen sensors, funny thing cause the other day i installed richies v3 Precat deletes and now my car is peppy even when it shows 115F outside, although i still have that octane booster in the gas so we will see how she behaves once i put a fresh tank of gas without any additives.... but im thinking it might have been something with the cats and oxygen sensors. Of course thats another guess but lets see. The cat deletes improved power troughout the whole rpm range....
BukvaMan is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 3:44 PM   #30
JTS97Z28
Registered Member
Garage is empty, add now
 
JTS97Z28's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2007
Location: Plainfield, IL
Age: 33
Posts: 3,507
Thanks: 81
Thanked 648 Times in 463 Posts
Points: 14,763, Level: 78
Points: 14,763, Level: 78 Points: 14,763, Level: 78 Points: 14,763, Level: 78
Activity: 20.8%
Activity: 20.8% Activity: 20.8% Activity: 20.8%
Quote:
Originally Posted by BukvaMan View Post
maybe clogged cats or oxygen sensors, funny thing cause the other day i installed richies v3 Precat deletes and now my car is peppy even when it shows 115F outside, although i still have that octane booster in the gas so we will see how she behaves once i put a fresh tank of gas without any additives.... but im thinking it might have been something with the cats and oxygen sensors. Of course thats another guess but lets see. The cat deletes improved power troughout the whole rpm range....
Yeah clogged cats were another possibility for my surging issue unfortunately no way to really tell without replacing them. That's good to hear that Richies cats are working great for you. I thought about buying the high flow cats and jpipe. Possibly fix my surging issue if my cats are bad and get additional power as well it's a win win. Also good to hear your car is feeling peppy still even when hot outside. These TL's really do seem to lose a lot during summer.

James
JTS97Z28 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 10:54 PM   #31
BukvaMan
Registered Member
Garage is empty, add now
 
BukvaMan's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2004
Location: North Bergen, NJ
Age: 31
Posts: 1,645
Thanks: 19
Thanked 49 Times in 35 Posts
Points: 16,306, Level: 81
Points: 16,306, Level: 81 Points: 16,306, Level: 81 Points: 16,306, Level: 81
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Do me a favor, buy lucas octane booster from autozone and mix it with a full thank of gas and let me know if that changes anything.
BukvaMan is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2011, 8:07 AM   #32
JTS97Z28
Registered Member
Garage is empty, add now
 
JTS97Z28's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2007
Location: Plainfield, IL
Age: 33
Posts: 3,507
Thanks: 81
Thanked 648 Times in 463 Posts
Points: 14,763, Level: 78
Points: 14,763, Level: 78 Points: 14,763, Level: 78 Points: 14,763, Level: 78
Activity: 20.8%
Activity: 20.8% Activity: 20.8% Activity: 20.8%
Quote:
Originally Posted by BukvaMan View Post
Do me a favor, buy lucas octane booster from autozone and mix it with a full thank of gas and let me know if that changes anything.
Well I have already run over a quarter tank with pure 100 octane race gas which did not fix the surging. So I would assume a tiny bottle of diluted out octane booster would have no effect on how my car runs.
JTS97Z28 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 11:21 AM   #33
SeSsions.247
New Member
Garage is empty, add now
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 2
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Points: 94, Level: 1
Points: 94, Level: 1 Points: 94, Level: 1 Points: 94, Level: 1
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
I know this thread is a little old but I'm sure people still experience the same "SHUDDER" problem. I had my tranny rebuilt for my 01 CL-S. After about 15K miles it started to shudder at those exact same speeds between 3rd to 4th gear changes. My Tranny dude added some stuff called Dr. Tranny Shudder Fix. Within 3-4 minutes of stop and go driving it was gone completely and 20K miles later the "SHUDDER" hasn't returned. The shudder is coming from your "Torque Converter". Really weird how people are recommending some of these off the wall things, like: spark plugs, cats, sensors, octane boosters etc. I don't think this was about hesitation, bogging out, low idle, or loss of power. Trust me Dr. Tranny WORKS. Do some research on them and check for yourself. I highly recommend it.
SeSsions.247 is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2012, 1:58 AM   #34
chardness
Registered Member
2004 Acura TL
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2010
Location: chicago
Posts: 112
Thanks: 2
Thanked 12 Times in 8 Posts
Points: 3,129, Level: 34
Points: 3,129, Level: 34 Points: 3,129, Level: 34 Points: 3,129, Level: 34
Activity: 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Quote:
Originally Posted by SeSsions.247 View Post
I know this thread is a little old but I'm sure people still experience the same "SHUDDER" problem. I had my tranny rebuilt for my 01 CL-S. After about 15K miles it started to shudder at those exact same speeds between 3rd to 4th gear changes. My Tranny dude added some stuff called Dr. Tranny Shudder Fix. Within 3-4 minutes of stop and go driving it was gone completely and 20K miles later the "SHUDDER" hasn't returned. The shudder is coming from your "Torque Converter". Really weird how people are recommending some of these off the wall things, like: spark plugs, cats, sensors, octane boosters etc. I don't think this was about hesitation, bogging out, low idle, or loss of power. Trust me Dr. Tranny WORKS. Do some research on them and check for yourself. I highly recommend it.
Never heard of it. Is it just a tube with a bunch of friction modifiers? Anyone want to be a guinea pig and test it?
chardness is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2012, 1:58 AM
AcuraZine
Acura Integra




Paid Advertisement


 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
02, 3rd, 4th, accelerating, acura, car, hesitates, hesitation, mdx, rsx, studders, stutter, stuttering, stutters, tl, tsx

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 1:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Acurazine.com content, comments, or advertising. Acurazine.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Acurazine.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Passwords Backup